Columns en stukken

 
 
redfebruari2013.jpg

Wc-wijsheid

Bij wijlen mijn opa op de wc hing een tegel die zo delfts blauw was als hij maar zijn kon. Erop stond: denk niet bij het laatste vel, wie na mij komt, die redt het wel. Ernaast hing het gedicht van Toon Hermans over iemand die je soms nodig hebt die stil is en oprecht. Soms heb je iemand nodig die iets fatsoenlijks op die tegeltjes zet, dacht ik dan.

Op Facebook of Pinterest heb ik steeds vaker het gevoel dat ik bij mijn opa op de wc zit. Spreuk na spreuk komt voorbij, alleen noemen we ze geen wc-tegels meer, maar ‘words of wisdom’. Ze zien er ook een stuk minder oubollig uit: het design is cool, met frisse kleuren en tekeningetjes. In een leuk lettertype laten je zien dat er van alles mogelijk is, als je er maar op de juiste manier naar kijkt. Want ‘succes is not the key to happiness, happiness is the key to success’, weet je.

 
Volkskrantcolumn1+kopie.jpg

Verstand

Een van mijn favoriete fantasiebanen is het commentatorschap bij aan elkaar gemonteerde tv-programma’s over de jaren zoveel of het fabuleuze leven van willekeurige beroemdheden.

Gezeten voor een wandje zou ik met een brede lach vertellen over de favoriete tijdbesparingstips van Gwyneth Paltrow (bilversterkende oefeningen met een haarmasker in), het al dan niet dood zijn van Michael Jackson (laatste stand van zaken: hij ontvlucht zijn financiële misère in de bunker die Elvis vlak voor zijn ‘dood’ onder Graceland bouwde) en het wel en wee van Justin Bieber.

 
634c0bb4046eba73e75e089b0bb4794f.jpg

Festivalmal

Dat je het leven beter begrijpt naarmate je ouder wordt: het is een mythe. Misschien doorgrond je de zin van alles wat vaker, maar wat randverschijnselen betreft wordt het alleen maar ingewikkelder.

Neem festivals. In mijn tijd, kinderen, ging je daar - heel gek - naartoe voor de muziek. Er leuk bij lopen deed je maar thuis, op het festivalterrein was iedereen de praktische versie van zichzelf. Broeken met zakken aan de zijkant en t-shirts met bandnamen erop werden gecombineerd met regenponcho’s en fleecetruien. Ja, zelfs bergschoenen en heuptasjes werden gesignaleerd. En als het weer hopeloos was, stapte je de volgende dag gewoon in dezelfde, inmiddels versteende modderbroek.